Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home12/primorinsu/public_html/index.php:1) in /home12/primorinsu/public_html/index.php on line 9
Bine ati venit pe site-ul Primariei Insuratei
Monitorul Oficial Local Formulare Electronice Sesizari Online Verificare Cereri
Despre noi Oraş Însurăţei Consiliul Local Informaţii publice Proiecte şi Investiţii Relatii cu publicul Directia de asistenta sociala Contact
Anunt
IN PERIOADA 02.06.2021 - 16.07.2021 TITULARII CERERILOR DE LOCUINTA ANL VOR TREBUI SA COMPLETEZE DOSARELE
PE PERIOADA SITUAȚIEI DE URGENȚĂ INSTITUITE PRIN DECRETUL NR. 195/2020 PRIVIND INSTITUIREA STĂRII DE URGENȚĂ PE TERITORIUL ROMÂNIEI, ORAȘUL ÎNSURĂȚEI, ÎN RELAȚIILE CU ALTE AUTORITĂȚI ȘI INSTITUȚII PUBLICE, PERSOANE FIZICE SAU JURIDICE, UTILIZEAZĂ CA INSTRUMENT DE COMUNICARE OFICIALĂ POȘTA ELECTRONICĂ. e-mail: primariainsuratei@yahoo.com
Calendar
December 2021
L M M J V S D
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Carsote Florentina
Viceprimar
Declaratie avere
Declaratie interese
Curriculum vitae
Atributii
Gheorghe D. Ionel
Primar
Declaratie avere
Declaratie interese
Curriculum vitae
Atributii
Pirlog Fanica
Secretar General
Declaratie avere
Declaratie interese
Curriculum vitae
Atributii
Scurt istoric
Orasul Insuratei este atestat documentar in anul 1882.
Primele mari asezari care au luat fiinta prin stabilirea definitiva a populatiei, pe actualul teritoriu al asezarii noastre Insuratei, au fost satul de astazi, LACU REZI si satul CARAGICA.Data infiintarii lor nu este cunoscuta cu certitudine, unele traditii locale fixand-o prin anul 1794, iar altele pe la 1800-1802.
Marele Dictionar Geografic al Romaniei(vol.4, pag.90) mentioneaza ca primele asezari ale actualei localitati Insuratei erau situate pe o mare mosie care, inainte, purta numele "MUSETEANCA MARE" si facea corp comun cu mosia Viziru, proprietarul acesteia fiind considerta boierul G. Ipsilante.
"Pe la 1854 cateva familii din Lau Rezi s-au stabilit pe Mosia Museteanca, intemeind aici catunul Parladeni, dependent de comuna Lacu Rezi, pana la 1879 s-au improprietarit 508 locuitori si la 1882 s- a format satul si comuna Insuratei", scotand in evidenta rolul pe care l-au avut locuitorii Lacu Rezilor in construirea unor locuinte si infiintarea noilor asezari.
Incepand cu anul 1864, odata cu reforma agrara infaptuita de catre domnitorul uniri, A.I. Cuza, cu largul sprijin al ministrului Mihail Kogalniceanu, s-a realizat exproprierea partiala a pamanturilor, iar mosia Museteanca a devenit a statului.Conform Legii rurale, improprietarirea s-a facut pe pamanturile facute de lege si stabilirea cuantumului pamantului alocat taranilor dupa numarul vitelor fiecaruia.Vaduvelor si taranilor necalcasi nu li s-a dat decat loc de casa si gradina, iar tinerii insuratei primeau dreptul de a se stabili pe mosiile statului.
Abia la a doua improprietarire, tinerii insuratei au primit loturi de casa si pamant pe mosia Museteanca si care s-a realizat dupa Razboiul de Independenta din 1877-1878, tot conform legii rurale din 1864.
In iulie 1882, acest sat devine comuna, cu administratie proprie, care va purta numele oficial de "INSURATEI", datorita numeroaselor familii tinere, de curand formate, din care era compusa. Incepand din 1898, vetrei satului i s-au adugat inca 440 de locuri de casa, iar aceasta parte a comunei, locuita tot de familii tinere, s-a numit "INSURATEII NOI".
Asadar, denumirea oficiala a comunei deriva din faptul ca marea majoritatea a colonistilor erau tineri "insuratei".
Localitatea Insuratei a evoluat treptat pe linia urbanizarii, lucru care s-a realizat la 5 mai 1989, cand in cadrul unei adunari emotionante "In temeiul Legii nr.2/1989 privind imbunatatirea organizarii administrative teritoriale a teritoriului,.. . s-a infiintat orasul Insuratei".
Ultimele poze adaugate
Primăria Oraşului Însurăţei
Festivitate ziua eroilor 1
Centrul orasului
Festivitate ziua eroilor 2
Acest site Web folosește module de tip "cookie". Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Mai mult...
Sunt de acord